Wilt U een vrijblijvende afspraak?

vul ons contactformulier in en we nemen contact met u op.

contactformulier

Buxusalternatief: Ilex ‘Dark Green’

De Buxus heeft het moeilijk. Werden ze eerst al aangetast door de Buxusschimmel, nu krijgen ze op veel plekken de genadeslag door de rups van de Buxusmot.  Een deel van onze klanten zal gaan zoeken naar een alternatief.

 

Wij kunnen ze dat alternatief bieden in de vorm van de Ilex crenata ‘Dark Green’ . Zoals velen wellicht wel weten is bij Paleis het Loo al 27 kilometer (!) buxushaagjes vervangen door deze plant. Op de Apeldoornse humusrijke zandgrond doet deze plant het geweldig en is het verschil met de Buxus bijna niet te zien.

 

Al onze klanten die op humusrijke zand- en veengrond tuinieren hebben aan deze Ilex een prima alternatief. Onze klanten die op zware, vette en/of slecht afwaterende kleigrond tuinieren, moeten wel wat doen om het deze plant naar de zin te maken. Deze grond moet flink diep losgemaakt worden en gemengd met potgrond en/of tuinplantengrond. (Jullie raden natuurlijk het gebruik van bemeste tuinaarde af, maar dat terzijde.) Slechte afwatering kan nog verbeterd worden door met een palenboor, om de meter of zo, een diep gat te boren en dat te vullen met grind. (Een drainageslang zou helemaal een uitkomst zijn)

 

 De Ilex crenata ‘Dark Green’, is verkrijgbaar in vele maten, van klein tot tamelijk groot.

 

De Buxus wordt met gigantische aantallen gekweekt, daardoor is dit plantje in de loop van de jaren redelijk goedkoop in de markt gezet. De prijs van de Ilex crenata ‘Dark Green’ ligt voor de consument wel wat hoger, maar ze kunnen met een gerust hart gaan slapen, de Ilex is niet gevoelig voor de Buxusschimmel en de Buxusrups lust hem niet.