Wilt U een vrijblijvende afspraak?

vul ons contactformulier in en we nemen contact met u op.

contactformulier

Interview met Ilex select

Groen licht voor Ilex ‘Dark Green’

Hoveniersbedrijf De Zanderik in Bavel werkt sinds twee jaar met Ilex crenata ‘Dark Green’ in particuliere tuinen.

“Wij passen Ilex vooral toe in ronde compositievormen zoals bollen en wolken, maar je kunt Ilex ook in strakke tuinen als haag gebruiken”, vertelt Bram Zandee.

De Zanderik zocht twee jaar geleden naar een alternatief toen de problemen met Buxus snel toenamen. “We hebben toen een aantal planten vergeleken en Ilex ‘Dark Green’ lijkt het meeste op Buxus. Klanten zien het verschil niet”, vervolgt Zandee.

In de eerste tuinen waar Ilex is toegepast staan de planten er na 1,5 jaar perfect bij. “Dat heeft ook te maken met de kwaliteit van onze nazorg. Buxus is altijd een heel gemakkelijke plant geweest, ook in onderhoud. Ilex vraagt misschien wat meer aandacht in het snoeien en bemesten maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug. Inmiddels is onze ervaring dat deze Ilex even gemakkelijk vormbaar is en zelfs nog mooier is dan Buxus.”

In alle nieuwe tuinen werkt De Zanderik met Ilex ‘Dark Green’, tenzij de klant zelf – vaak op basis van een prijs – voor Buxus kiest. “Ilex is in aanschaf duurder dan Buxus, maar als je het onderhoud van de Buxus met bestrijdingsmiddelen meerekent ben je per saldo niet duurder uit. Daarbij kunnen wij klanten geen garantie meer geven op Buxus.”

Bij De Zanderik kunnen klanten de Ilex crenata ‘Dark Green’ in zowel pot als in de showtuin bekijken.

“Dat vinden klanten wel prettig, dan ervaren ze beter waarom wij achter deze plant staan.”